MUDA RESORT

Kemudahan Yang Disediakan

Muda Resort merupakan hak milik penuh MADA yang terletak 75 km dari Bandaraya Alor Star. Ia dibina di dalam kawasan seluas 80 ekar yang dikelilingi oleh kehijauan hutan dan pokok buah-buahan. Jaraknya dari Empangan Muda ialah 2 km.

5

Sekiranya anda memilih untuk melawat Muda Resort, anda mempunyai pilihan untuk menginap di calet, asrama atau rumah rehat di kawasan tersebut.

Sebelum kewujudan Muda Resort, kawasan ini merupakan Pejabat Jurutera Ampangan Muda dan Pusat Latihan MADA. Bangunan-bangunan yang sedia ada merupakan peninggalan pihak yang menjalankan kerja-kerja pembinaan Ampangan Muda. Kebanyakan bangunan yang ada telah usang dan uzur. Memandangkan kerangka bangunan masih kukuh dan unik, timbul idea supaya bangunan berkenaan diubahsuai untuk dijadikan resort. Kerja-kerja pembinaan dibuat secara berperingkat-peringkat. Kawasan sekitarnya ditanam dengan pokok hiasan dan pelbagai jenis pokok buah-buahan.

Setelah beroperasi dan mencapai kejayaan, pihak Kementerian Pelancongan Malaysia telah memberi peruntukan membina kompleks bangunan mengandungi Dewan Besar, Surau, Cafeteria, Bilik urusetia dan pejabat serta 2 buah dormitori. Kemudahan-kemudahan lain yang disediakan ialah Mini Market, Sudut Selera, Pusat Penerangan, Taman Burung dan Taman Rusa.

Dengan wujudnya Muda Resort telah memberi peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan di samping membantu secara tidak langsung pihak berkuasa kerajaan negeri mempromosikan kawasan pendalaman Negeri Kedah sebagai pusat tarikan pelancong. Sambutan yang diberikan amat menggalakkan terutamanya pada musim cuti sekolah atau cuti hujung minggu dan musim buah-buahan.

Pages: 1 2 3