[Back]

Mesyuarat Bekalan Air Peringkat MADA


image_gallery (14)Mesyuarat Bekalan Air Peringkat MADA telah diadakan pada 12 September 2013 di Dewan Syed Nahar, Ibu Pejabat MADA.

Pengerusi MADA, Dato` Othman bin Aziz berkata mesyuarat tersebut diadakan dua kali setahun sebelum penanaman padi bermula.

Tambah beliau, tujuan utama mesyuarat diadakan adalah menyampaikan maklumat berkaitan prestasi Penanaman Padi Musim 1/2013 yang telah memberi hasil tuaian sebanyak 53.3 % sehingga 28 Ogos 2013 dan menetapkan Jadual Penanaman Padi Musim 2/2013 yang akan bermula pada 19 September 2013.

Selain itu, beliau berkata turunan hujan bagi tahun 2013 memuaskan dan takungan air di Empangan Pedu berada di tahap 59.0% daripada takungan penuh.

Beliau berharap sebanyak 55 ribu petani akan mengikut jadual bekalan air dan juga sentiasa sensitif serta peka akan keadaan persekitaran terutamanya terhadap tanaman padi.

Beliau berkata demikian selepas mempengerusikan Mesyuarat Bekalan Air Peringkat MADA.

Turut hadir sama pada mesyuarat tersebut adalah Pengurus Besar MADA, Dato` Haji Abdul Rahim bin Saleh, Timbalan Pengurus Besar ( Pertanian) MADA, Dato` Haji Roslee bin Baharom dan Timbalan Pengurus Besar ( Teknikal) MADA, IR. Hor Tek Lip.

                                       image_gallery (15) image_gallery (16)